Így tartsd távol a bolhákat

Így tartsd távol a bolhákat

A bolhák nagyon régóta vannak jelen az életünkben, irritálva háziállatainkat és betörve otthonunkba. Okos kis bűnözők ők, akik szinte bárhol életben maradnak. Keveset esznek, csendesen mozognak, és különösen gyorsan szaporodnak. Ennyi rossz hír után van jó hírünk is: az, hogy vannak lépések, amelyeket megtehetsz a bolhamentes otthonodért. Ezeket mondjuk most el.

Tanuld meg őket

Kezdjük egy általános tanáccsal. Tanuld meg a bolhák viselkedését, ismerd meg őket. Mi magunk is írtunk már több cikket a bolhákról, érdemes elolvasnod, de mivel úgysem teszed meg, íme néhány döbbenetes tény róluk egy sorban, hogy tudd kivel állsz szemben.

A bolhák akár egy évig is élnek, miközben több ezer utódot hoznak létre. Szinte lehetetlen tőlük megszabadulni és igen, a bolhák különösen jó ugrók, mert akár 40-60 centire is ugranak.

De hogyan lehet távol tartani a bolhát magadtól? Íme néhány tanács.

 

1: Kezdd az állatokkal

Legtöbbször akkor kerülnek be a házadba, lakásodba bolhák, ha azt állatok (lehet ez a tied, vagy bármilyen másik állat, akit megsimogattál) behordták. Ilyeténképpen minden állat „bolhaveszély” ezért a legjobb az, ha csak olyan állattal kerülsz kapcsolatba amelyik nem bolhás. 

 

2: Tiszta lakás / ház

Na, nem azért kell a lakásodat takarítani és tisztán tartani, mert a bolhák nem szeretik a koszt, ha nem épp azért, mert a bolha bárhol megtelepedhet. Mindaddig amíg ki nem takarítod őket, mert azt nehezen viselik, ha állandóan takarítasz, porszívózol.

 

3: Illatok

Van aki a csombormentára esküszik, van aki szerint a legjobb bolha távoltartó a rozmaring, mások szerint a citrusos spré lesz a legjobb megoldás. Tény, hogy ezekkel a növényekkel, olajokkal meg tudod zavarni a bolhát, és elvileg eszébe sem jut oda menni, ahol ilyet érez. Állítólag ezek az illatok annyira irritálják őket, hogy egyszerűen nem maradnak meg ott.

 

4: Csald őket csapdába

Mondjuk, hogy bármit is tettél, mégis van bolhád. Még nincs veszve semmi, mert a bolha nem okos állat. Csapdába tudod csalni. A bolhát vonzza a fény. Ha fogsz egy égőt, és bekapcsolva hagyod éjjelre, alá pedig egy tányér (mosogatószeres) vizet raksz, akkor a bolha nagy boldogan odaugrál a fényhez, és beleesik a mosogatószeres vízbe.  Oké, nem a leghatékonyabb bolhairtás, de amíg csak gyanakodsz, megelőzésre hasznos lehet.

 

5: Porszívózás

Azt már írtuk, hogy a rendszeres takarítást nem szeretik a bolhák, de azt még nem, hogy a legnagyobb ellenségük a porszívó. Minden sarok, rés, a szőnyegek, a padló és a bútorok gondos és tartós porszívózása valószínűleg hatékonyabban csökkenti a bolháid számát mint a különböző illatok, csodanövények, és házi praktikák. Porszívózz gyakran, a porzsákot pedig ne a házban / lakásban ürítsd ki, hanem inkább azonnal az udvari kukába.

Tudjuk, hogy a legjobb lenne megelőzni a bolhákat, de ha nem sikerült, akkor sem kell csüggedni. Először a háziállatodat, aztán a lakást / házat kell bolhamentesítened. Mi szívesen kiirtjuk a bolhákat nálad, csak kattintanod kell.