Mit tegyél, ha megcsípett az ágyi poloska?

Mit tegyél, ha megcsípett az ágyi poloska?

Ha még soha nem csípett meg téged ágyi poloska, akkor könnyen összetévesztheted a csípését a szúnyogéval, hiszen mindkettő csípés piros duzzanatot okoz, és viszket. Van azonban néhány különbség, amit vizsgálva kiderül, mi csípett meg, és ha ágyi poloska, akkor elmondjuk mit tehetsz ellene.

Így ismerd fel az ágyi poloska csípését

Az ágyi poloska csípése hasonlít a szúnyogéra, de vannak különbségek. Ha reggel arra kelsz (vagy napközben jön elő) piros, viszkető – tényleg szúnyogcsípés szerű – folt rajtad, azt kell megvizsgálnod, hogy hol van. Az ágyi poloska olyan helyen csíp meg csak, ahol nincs rajtad ruha, hiszen nem tud átcsípni a ruhán. A szúnyog igen. Egy szúnyog mindig pontos: neki szinte bárhol jó, ha megcsíp, az ágyi poloska viszont akár egy vonalban, többször is próbálkozik, mert a vénádat, vagy vastagabb eredet keresi. Az ágyi poloska csípése többféle lehet: van, akinél enyhe bőrpírt okoz, van, akinek akár gennyes váladékozó pattanásszerű foltokat: ez is utalhat arra, mi csípett meg. És persze az idő: a szúnyog nem fog napokig csipkedni (előbb utóbb megtalálod) a poloska igen. Az is megfontolandó, hogy létezik-e a csípésed megszerzésének pillanatában szúnyog, vagy nem: mondjuk decemberben elég kevés szúnyog él. Tételezzük fel, hogy kiderült, ágyi poloska csípett meg. Mit tegyél?

Ezt tedd a poloskacsípéssel

Tudjuk, hogy a csípés viszket, de ne vakard (főleg akkor ne, ha olyan helyen van, hogy ha kivakarod, akkor akár örökre ottmaradhat a nyoma), próbáld megállni, és azonnal keress fel egy bőrgyógyászt, mert ő fog tudni neked felírni olyan krémet, ami segít enyhíteni a csípések tüneteit. Persze, mire odaérsz, tudjuk, hogy mindent ki fogsz próbálni: ecetet, csípés enyhítő krémet, de ezek nem fognak (vagy csak ideig óráig) segíteni neked. Ha semmiképpen nem szeretnél elmenni bőrgyógyászhoz a csípéssel, akkor egy patikában is tudnak neked segíteni, mert léteznek olyan – vény nélkül kapható – krémek, melyek hatékonyak lehetnek. Persze ezek tüneti kezelések, ettől még a poloska holnap is meg fog csípni, és nem krémezheted egész nap a bőrödet, ahol éppen megcsíptek. Az egyetlen megoldás az, ha kiirtod a poloskákat.

Az irtás

Ha piros csípéseid vannak, amik viszketnek, és amikről te és mások is kijelentik, hogy ágyi poloska lehet, akkor a következő lépés az, hogy keresd a jeleket. Írtunk egy cikket arról,  mi az az 5 biztos  jel,  hogy ágyi  poloskád van. (https://anntox.hu/blog/5-biztos-jel-hogy-agy-poloskad-van).. Ha minden kétséget kizáróan sikerült azonosítanod az ágyi poloskát, akkor azonnal hívj szakembert, hidd el, hogy te nem fogod tudni kiirtani őket, hiába olvasol minden házi trükköt el a neten, nem fognak működni.

Ha felmerül a gyanúja annak, hogy ágyi poloskát találtál, akkor azonnal hívj minket, mert napról napra rosszabb lesz a helyzeted. Kattints, szívesen kiirtjuk az ágyi poloskákat: http://anntox.hu/szolgaltatas/irtas/agyi-poloska